Scrisoarea IX - consumul moderat de alcool
SCRISOAREA IX

Am strâns unele dintre cele mai frumoase amintiri în jurul unui pahar de alcool. Am legat prietenii cu necunoscuți, am râs, am jelit foști, am dansat până dimineața, mi-am sărbătorit prietenii, am băut bere la 3 lei în cluburi obscure și-am trimis multe mesaje tâmpite. Prima reclamă pe care am filmat-o a fost la uischi, acum 7 ani, iar de-atunci am încasat multe facturi de la producători sau distribuitori de băuturi alcoolice pentru campanii video sau foto. Deși nu am mai consumat alcool de anul trecut din proprie alegere, nu-s vreo sfântă, nici vreo tristă și nu vreau să conving pe nimeni de nimic. Dar am adunat în Scrisoarea de azi câteva date despre efectele consumul moderat de alcool asupra organismului, pentru ca tu apoi să faci alegeri informate despre cât, când și ce bei. Dar întâi de toate: ce e ăla consum moderat?
IZBÂNDA FETEI DE LA BĂICOI
Ți-l prezint pe taia, nea Petrică, soțul Meluței, tatăl mamei, șeful pomilor și-al viței de vie. Taia e un tip al naibii de priceput și de inventiv. Cu doi electrozi, o mașină de sudură și-un cui îți face un gard cu poartă. Dă-i două cabluri și-i pune și telecomandă. În grădina casei de la Banița plantase mulți pruni din care făcea țuică. A continuat cu meri, peri, piersici și caiși. Ciudat a fost când a început să-i combine între ei: altoia caiși cu pruni, cu peri, cu meri, cu piersici, de nu mai știai dacă mănânci fructe sau ceva experimente eșuate de laborator. Dar dădeau un parfum și-o dulceață la țuică ceva ce n-ai mai gustat. Zicea el. Îl cred, nu sunt țuicolog. Fire romantică, îndrăgostit de natură și chimie, făcea și multe damigene de vin pe care le împărțea copiilor, să bea și ei ceva curat, nu poșircă din comerț. Tot vorbele lui, nu dezbat. În fiecare toamnă se umpleau damigele din beci, iar până prin primăvară se și goleau. Ai putea zice că în familia mea se bea.
La un consult, medicul îl întreabă cât de des consumă alcool. Ocazional, domn doctor. Ce înseamnă ocazional? Dacă merg în bucătărie și am ocazia să dau de o sticlă de vin, beau. Dacă găsesc un pahar de țuică pe masă, beau. Dacă merg la o ocazie și e băutură, beau. Deci ocazional, de fiecare dată când am ocazia. Diabetologul a râs, dar nu prea.
YOLO
Ca să nu facem calculele după valorile petriciene, uite cum sunt definite standardele generale pentru consumul de alcool la populația sănătoasă*. O unitate de alcool înseamnă aproximativ 8-10 grame de alcool pur (mici diferențe de la țară la țară), adică o doză de bere (350ml) sau un pahar de vin (150ml) sau un shot de tărie (40ml). În România, recomandările autorităţilor pentru consum moderat sunt de o unitate în cazul femeilor şi două în cazul bărbaţilor, zilnic. Sau până la 7 unități de alcool pe săptămână pentru femei, respectiv până la 14 pentru bărbați, că poate unii servesc vinișorul sau bericioaica doar în weekend. Practic, cu o marjă de eroare de greutate, vârstă, activitate fizică, regim alimentar samd, între 4 și 14 unități de alcool pe săptămână se încadrează în limitele consumului moderat. Ce depășește aceste valori trece la consum ridicat și excesiv de alcool, iar aici nu mai e niciun dubiu cât e de dăunător pentru sănătatea fizică și psihică, de cele mai multe ori cu impact foarte puternic și asupra contextului social, familial și profesional.
Dar lucrurile nu stau chiar rosé nici pentru consumatorii moderați. Uite câteva motive.
Efectele asupra creierului:
Un studiu publicat în 2022 în revista Nature demonstrează încă o dată ce știam deja: consumul excesiv de alcool îți prăjește creierul. Dar noutatea este că și consumul moderat distruge neuronii, după cum reiese din analiza datelor provenite din investigații imagistice de la peste 36.000 de adulți la a doua sau a treia tinerețe din UK Biobank (o bază de date super amplă care permite experților acces la informații genetice, medicale și de context socio-economic de la jumătate de milion de voluntari). Mă rog, din câte am reușit eu să înțeleg din studiu, gradul de degenerare neuronală pentru consum moderat e undeva la 1%, dar chiar și-așa, ți-l ia, nu ți-l dă. Iar efectele negative cresc exponențial cu fiecare unitate de alcool în plus pe zi sau pe săptămână. Un alt studiu mai vechi din 2017, realizat pe 550 de persoane, a corelat consumul moderat cu un risc de trei ori mai crescut de atrofie cerebrală, deci moarte-n creier.
Efectele asupra somnului și echilibrului fizic și psihic:
Dar vinișorul care mă relaxează seara? Îmi pare rău, dar alcoolul îți tulbură somnul, chiar dacă tu crezi că adormi mai repede sau că dormi mai bine. Matt Walker, profesor de neuroștiințe și psihologie la UC Berkley, explică în detaliu în episodul #8 Somnul și Alcoolul (partea 1) și în episodul #9 Somnul și Alcoolul (partea 2) . Nu-ți iau bucuria să-l asculți cum explică cu accentul ăla sexy british, dar las aici un rezumat: alcoolul este sedativ. Sedarea nu e somn. Alcoolul îți fragmentează somnul și te trezești mai des, chiar dacă nu-ți amintești, fiindcă pe măsură ce este metabolizat, de fapt activează organismul. Alcoolul afectează fazele somnului și inhibă somnul REM, etapă foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului, consolidarea memoriei și reglarea hormonilor. În plus, afli din episodul #86 al podcastului prof. Andrew Huberman că cei care consumă alcool în mod regulat (1-2 pahare/ zi sau 7-14 / săptămână) înregistrează nivele de cortizol crescute chiar și când nu beau. Adică mai multă anxietate și stres chiar și când nu consumă alcool.
Efectele asupra ficatului și stomacului:
Alcoolul e toxic. Desigur, dosis sola facit venenum, ca să fac pe deșteapta (după ce am căutat pe internet cum zici că doza face otrava). Deci nu compar lingurița de vin de împărtășanie cu shotul de absint, dar alcoolul e toxic, iar ficatul e primul lovit, urmat la distanță mică de flora intestinală. Alcoolul distruge bacteriile bune din intestinul tău și provoacă dezechilibre la nivelul microbiomului, ceea ce duce la stări de greață, constipație, balonare, crampe etc. Cu cât consumul e mai mare mare și mai des, cu atât daunele sunt mai mari.
Dacă până de curând se considera că unul-două pahare pe zi (sau până la 14/săptămână) nu implică riscuri asupra sănătății, studiile recente arată contrariul. Din datele existente până în prezent, nu există o cantitate sigură recomandabilă în ce privește consumul de alcool. Pe termen mediu și lung, alcoolul creează dependență, crește riscul de cancer (în special cancer de sân), boli cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică, tulburări mintale, degradare neuronală sau pur și simplu accidente. Iar aceste riscuri cresc direct proporțional cu cantitatea ingerată.
Ce mă enervează teribil este că s-a normalizat atât de tare consumul de alcool, mai ales cel moderat, încât din punct de vedere social a devenit o problemă dacă nu bei, ceea ce mi se pare foarte deplasat atât pentru generația asta, cât și pentru exemplul pe care-l văd tinerii. Oamenii acceptă mai degrabă că ai vreo boală, iei medicamente sau ești cu mașina decât că alegi din proprie inițiativă să nu bei. Și poate asta ar trebui să ne ridice niște semne de întrebare, mai ales că România se află în topul țărilor europene cu cel mai mare consum excesiv de alcool. În ciuda acestei realități, la noi dependența de alcool e încă stigmatizată sau nerecunoscută ca boală. Articolul despre Românii dependenți de alcool arată că sunt foarte puține centre specializate de dezalcoolizare în România, iar cele care există funcționează ca ONG-uri. Statul nu are mecanisme și nici nu pare să fie interesat să le dezvolte pentru a rezolva sau măcar diminua această problemă majoră. În rural, problemele sunt și mai mari, iar soluțiile și mai puține. Iar conform Barometrului violenței de gen 2022 realizat de Centrul FILIA, principala cauză a violenței împotriva femeilor o reprezintă consumul de alcool și de droguri.
*aceste recomandări nu se adresează gravidelor, femeilor care alăptează, persoanelor aflate sub anumite forme de tratament, celor diagnosticate cu tulburări mintale, persoanelor sub vârsta legală pentru consum de alcool.
SPREAD THE JOY
În lumina noilor studii legat de impactul consumului de alcool chiar și în cantități moderate, începând de anul acesta Canada și-a reevaluat recomandările pentru consum de alcool și sfătuiește cetățenii să se limiteze la două unități pe săptămână, ideal deloc.
Eu nu-s Canada și oricum nu e treaba mea să dau sfaturi, dar dacă alegi să limitezi consumul de alcool la câteva pahare pe lună sau la nunți și festivaluri, alege o băutură de calitate care chiar să merite. Un vin bun savurat în liniște, un single malt japonez, o bere artizanală, un cocktail făcut cu simț de răspundere de niște profesioniști. Și ăsta nu e sfat, e chiar poruncă: nu mai bea uischi cu gheață! Și în niciun caz cola! Adaugă o picătură de apă și lasă-l să înflorească precum un lotus.
Însă până la următorul pahar, te rog dă-ți puțin timp și ascultă tot episodul #86 din Huberman Lab Podcast despre efectele alcoolului asupra corpului și creierului. Andrew Huberman, expert în neuroștiință și profesor la Universitatea Stanford, traduce într-un limbaj accesibil modul în care consumul moderat și excesiv de alcool afectează neuronii, ficatul, microbiomul, balanța hormonală, cum și de ce te face să vorbești mai tare sau să dansezi ca Elaine, ce înseamnă toleranța și dependența de alcool, de ce alcoolul crește riscul de cancer de sân la femei și care sunt efectele pe termen lung ale consumului moderat.
Dar ca să vezi că nu m-am pus cu biciul pe alcool, uite o listă cu rețete și denumiri crazy pe care le poți încerca vara asta. De la Baby Yoda Margarita la Hanky Panky Cocktail, Lick Her Right sau Grumpy Old Man. Tu știi în ce ordine, nu mă bag.
Una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit vreodată este Dulcele Bar al lui Moehringer. Fiecare cuvânt are sens și e la locul lui, nicio virgulă nu e în plus. E o carte care curge lin și duios, de la prima la ultima pagină. Iubesc prea mult cartea și mi-e teamă să nu fiu dezamagită de film, așa că nu l-am văzut. E regizat de George Clooney, iar Ben Affleck îl joacă pe Unchiul Charlie, dar încă n-am curaj. Dacă tot suntem la capitolul cărți, am început de curând biografia lui Matthew Perry, Chandler din Friends, dependent de alcool și de medicamente. Sper că e bună și că n-o recomand aiurea.
Te las pe ritmuri de Tennesse Whiskey, un frumos șlagăr, și cu urarea stay stoned on love all the time, ca să parafrazez artistul. Nu e neapărat sănătos, dar măcar e mai ieftin.
De prin ianuarie anul trecut am început să elimin treptat alcoolul fiindcă am văzut că-mi afectează somnul, cheful și energia să fac exerciții fizice, iar pentru mine, fizic și psihic era mai important să mă mișc și să dorm decât să beau. A rămas valabil și acum. N-am mai consumat alcool din toamnă, când am sărbătorit ziua de naștere a celui mai bun prieten într-un bar din Sibiu unde am băut niște cocktailuri cu whisky excelentissime. Nu regret nimic.
Nu cred că funcționează prohibiția, statisticile, recomandările și avertismentele din partea autorităților sau a medicilor. Când fumam cu două mâini crezi că nu știam că tutunul e nociv? Tușeam și fumam. Crezi că bunică-miu nu știa că alcoolul nu se înțelege cu diabetul lui? Își făcea injecțiile cu insulină și bea. Nu trăim în laborator, printre procente și date, ci în viața reală unde avem prieteni, familii, vacanțe, cine romantice, aniversări, botezuri sau parastase și tot felul de ocazii pentru un pahar sau două. Bem de gust, context, poftă, curiozitate, obicei etc. Nimeni nu merge în club cu gândul că gata, în noaptea asta îmi distrug microbiomul și niciun pahar de vin n-a fost băut cu intenția să omoare neuronii. We drink for the right reasons, not for the wrong ones. Dar când știi care sunt efectele alcoolului asupra organismului, poți lua decizii în cunoștință de cauză despre cât, cum, ce și mai ales de ce bei.
Sper că ți-a fost de folos Scrisoarea asta. Dacă da, m-ar ajuta mult să o trimiți mai departe prietenilor, să dai un share pe Facebook, Insta sau LinkedIn (ai butoane mai jos, e foarte rapid). Dacă nu, te rog trage-mă de mânecă, scrie-mi sugestii și recomandări de cum să fac mai bine. E un teren nou pentru mine și am multe de învățat.
Mulțumesc mult că ai citit!
Pe lunea viitoare!
Hugz & Luv!
Cred că informațiile despre sănătate fizică și psihică
trebuie să circule liber, cu responsabilitate și să ajungă la oricine are nevoie de ele,
fără bariere ce țin de situație financiară, educație, statut social, etnie, gen etc.
Dar dacă o să vrei vreodată să sprijini demersul meu, o poți face pe PATREON
și / sau cu like, love, comment, share, haha pe linkurile de mai jos.