Ai primit Scrisoarea III
Ce să vezi, și scrisoarea asta e tot despre somn. Păi dormim o treime din viață și tu vrei să cuprind tot somnul într-o scrisoare? Plus că știința nu doarme. Dacă săptămâna trecută am pregătit patul pentru nopți liniștite, scrisoarea asta este despre cum zilele influențează nopțile și implicit viețile. Somnul bun se cunoaște de dimineață.
IZBÂNDA FETEI DE LA BĂICOI
Acum 10 ani când am început să lucrez în cinematografie, programul meu s-a împărțit în zile de muncă și zile de comă. La filmările de zi, crew call-ul e la 7am, deci pleci de acasă pe la un 6.15-6.20, depinde unde se filmează. De obicei, ziua de filmare e de 12 ore, dar se intră des în prelungiri. Știi când pleci, nu știi când vii. Am pățit la o reclamă să stăm 10 ore peste program. Mi-a sunat alarma din ziua precedentă când mă duceam spre casă. Eram trează de 24 de ore. După zile de-astea, dormi și pe pista de avioane.
Săptămâna trecută am fost câteva zile pe set după o absență de aproape 2 ani. M-am trezit la 5, mi-am făcut pachețel cu mâncare, gustare, gustare de rezervă și ceai. Am luat și apă de-acasă, de parcă mergeam în sălbăticie două săptămâni, nu la Snagov, între-un Lidl și trei Mega. Plus catering pe set. A doua zi după-amiaza, deși mâncasem bine la prânz, dormisem cu stres și parcă începuse să mi se pară super sexy o pungă de pufuleți uitată pe-un scaun. Plus că oriunde mă uitam și în orice parte mă întorceam, cineva ronțăia câte ceva: covrigei, eugenii, biscuiți cu cremă, biscuiți fără cremă, un baton, un covrig cu mac, un senviș. Vrei? Vrei? Vrei? În a treia zi de trezit la 5 și dormit foarte prost, aș fi înmuiat o bordură-n zahăr.
YOLO
Când nu dormi suficient, nu doar ți-e mai foame și te saturi mai greu cum ziceam în , dar crește pofta de dulciuri și sărături. Profesorul Matt Walker explică în episodul Sleep & Weight Gain că cei care dorm în jur de 4-5 ore au cu 30% mai multă poftă de pizza & paste și cu 45% mai multă poftă de gustări dulci. În plus, RMN-urile făcute pe indivizi privați de somn arată că lipsa somnului oprește partea din creier responsabilă de controlul impulsurilor, ceea ce duce la mâncat compulsiv.
Din fericire, cercetătorii au și soluții. Pe lângă , un somn bun începe din momentul în care te trezești. Desigur, nu trăim într-un laborator iar somnul este un privilegiu pentru mulți, dar e un lux pe care-l meriți, așa că vezi cum poți adapta știința la nevoile tale și la stilul tău de viață. Am văzut rezultatele pe propria piele când am luat-o pe calea domnului:
Trezește-te cam la aceeași oră în fiecare zi și vezi lumina soarelui dimineața, în prima oră de la trezire. Deci ieși, copile cu părul bălai afară, și râde la soare. Sau înjură la soare dacă nu-ți convine treaba asta, dar fă-o afară. Zece minute în diminețile însorite, jumătate de oră când e înnorat. Nu prea se pune dacă vezi răsăritul din pat, prin geamul de la bucătărie sau prin parbriz, deci nu trișa! La fel și seara: expune-te la lumina soarelui la apus.
Am noroc că mă scoate Liliput la plimbare în fiecare dimineață și seară. Știința o mai poți fenta, dar cu vezica de maidaneză nu te pui.
Bea cafeaua la vreo oră jumate după ce te trezești. Asta m-a enervat cel mai mult. Deci după ce că mă ridic din pat și ies afară cu urme de tractor pe față să caut soarele vieții printre blocuri și mașini parcate aiurea, mai și amân cafeaua? Păi și cum mă trezesc din trezit în ora aia jumate, stimați cercetători? Dacă de regulă nu miști fără cafea, pregătește-te să te lovești de toți pereții la început, dar o să te reglezi pentru că organismul uman e deștept, știe că te-ai trezit și pune singur propriul ibric de cafea pe foc. Dacă nu crezi știința, îți confirmă yours truly, dragonul pitic care se spăla pe dinți cu țigara în gură și cu cafeaua în venă. Lăsând gluma, cu inflația asta e mult mai ieftin să-ți lași corpul să facă el cafeaua. Iar dacă dimineața bei cafeaua cu știința, ajungi să nu mai nevoie de cappuccino la amiază, care cappuccino și-așa îți tulbură somnul dacă-l bei cu 8-10 ore înainte de culcare. Faci economie și dormi mai bine.
Evită consumul de alcool (și/sau weed). Stai oleacă înainte să te dezabonezi și să scoți tot internetul din priză. Îmi pare rău, dar studiile arată că alcoolul și sedativele în general tulbură somnul, astfel că ajungi să dormi mai prost, chiar dacă adormi mai repede și crezi că dormi mai bine. Nu zice nimeni să te lepezi de alcool, să nu mai ieși în oraș și s-o iei încet spre muntele Athos. Până și Iisus a transformat apa-n vin. Dar ideea e să faci alegeri în cunoștință de cauză. Desigur, tu știi ce e mai bine pentru tine și ce se potrivește cu stilul tău de viață. Faci cum vrei și mai ales cum poți*.
*discuția asta despre somn nu include categoriile cu regim special al căror somn nu mai depinde de ei: oameni cu copii mici, cei care lucrează în ture, femei la menopauză sau persoane aflate în suferință care merită toată înțelegerea și compasiunea.
SPREAD THE JOY
Somnul este una dintre cele mai puternice unelte pe care le avem la dispoziție pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Și e gratis. Un studiu recent arată că somnul de calitate reduce stresul, anxietatea și depresia. Un somn cinstit îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria, reduce riscul de boli cardiovasculare și Alzheimer, susține sistemul imunitar, ajută la recuperarea după antrenamente etc.
Mi se pare fascinant cum simpla expunere la diferite surse de lumină (soare, ecrane, becuri) are un impact major asupra sănătății fizice și psihice. Andrew Huberman explică pe larg în Episodul 68 cum să folosești lumina în beneficiul tău, dar dacă nu ai timp să-l asculți, poți să citești rezumatul.
Dacă îți este greu să te trezești într-o dimineață, gândește-te la asta: Mă ridic să fac ce trebuie să facă omul. Așa începe Marcus Aurelius Cartea a Cincea din Meditații. Și nu cred că se referea la peepee. M-am împiedicat în filosofia stoică prin Crângași, când am dat de Ryan Holiday pe insta, un tip care traduce stoicii pe înțelesul meu prin reels și newsletters. Iar pentru stoici, trezitul dimineață era musai.
Dacă ai curiozitatea, aruncă o privire prin agenda zilnică a lui Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite. Poți să vezi programul detaliat al fiecărei zile. De exemplu, acum 45 de ani, pe 15 mai 1978, ora 5:32, președintele era în Biroul Oval. E încă viu, are 98 de ani.
De vreo juma de an, am inclus NSDR în obiceiurile zilnice pentru somnul de seară. După masa de prânz, am 10 minute în care dau puțin mai încet lumea din jur și sunt atentă la corpul meu. OK, o fac și pentru vocea aia sexy. Poți să stai cu ochii închiși 10-15 minute în liniște, într-o scurtă meditație, să faci câteva exerciții de respirație sau, dacă ai juma de oră, chiar să pui de-un baby-somn.
O veste care mi-a bucurat sufletul: Melania Medeleanu a anunțat că Asociația Zi de Bine organizează o tabără pentru copii cu tulburări alimentare și pentru părinții lor. Găsești toate detaliile și formularul de înscriere pe FB lor.
YOLO TEAM
Am filmat ieri primul episod de podcast. Mi-am dorit să fie mama prima invitată. Am avut foarte mari emoții amândouă. Nici nu mai știu ce-am vorbit, o să văd la montaj. Îl urc pe youtube când e ready.
*foto, filmare, sunet, producție, dichis și suport moral de la prietenul Vitalie Brega, căruia îi sunt super recunoscătoare pentru tot ajutorul.
Toată viața m-am crezut regina nopții, iar anul trecut m-am trezit privighetoare aproape de pensie. N-a fost un drum lin sau scurt, dar pentru mine a meritat. Când mă trezeam, mârâiam un lasă-mă-n pace în loc de bună dimineața și-mi lua două ore să fiu cât de cât om, după 3 țigări rulate de seara și o oală de cafea, așa că înțeleg perfect cum e să nu-ți placă diminețile sau să nu le poți duce. Dar înțeleg și cum e să se transforme în cel mai viu și vesel moment al zilei.
Sper că ți-au fost utile informațiile și ți-au făcut poftă de-un somn bun. Iar dacă le știai deja, fii apostol al somnului și propovăduiește-le mai departe cui are nevoie.
Am încălecat pe-o căpșună și îți urez noapte bună!
Mulțumesc că ai acceptat să primești și să citești Scrisori de Bucurie.
Îți sunt recunoscătoare pentru încredere, timp și interes.
Pe lunea viitoare!
Hugz, baby!
Cred că informațiile despre sănătate fizică și psihică
trebuie să circule liber, cu responsabilitate și să ajungă la oricine are nevoie de ele,
fără bariere ce țin de situație financiară, educație, statut social, etnie, gen etc.
Dar dacă o să vrei vreodată să sprijini demersul meu, o poți face pe PATREON
și / sau cu like, love, comment, share, haha pe linkurile de mai jos.